Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροφίνη, η

     anthrópini chorionikí γonaδotrofíni    
human chorionic gonadotrophin (hCG)

     χιούμαν κοραϊόνικ γκοναdότροφιν    

Ερμηνεία:

Ορμόνη που εκκρίνεται από τον πλακούντα,  η ύπαρξη της οποίας αναζητείται με τις δοκιμασίες κυήσεως. Η ορμόνη αυτή παρατείνει το χρόνο παραμονής του ωχρού σωματίου και διεγείρει την παραγωγή προγεστερόνης, δημιουργώντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον  για το έμβρυο.

Ο προσδιορισμός της είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην κλινική πράξη. Παράγεται και εκκρίνεται από τη φυσιολογική συγκυτιοτροφοβλάστη του πλακούντα, τη νεοπλασματική συγκυτιοβλάστη και από μη τροφοβλαστικούς όγκους.

Ο χρόνος μέσης ζωής της είναι 24-36 ώρες και αποβάλλεται με τα ούρα. Φυσιολογική κατάσταση, στην οποία η χοριακή γοναδοτροφίνη είναι  αυξημένη, είναι μόνο η εγκυμοσύνη.

Είναι ο πρώτος και πιθανά ο πλέον ειδικός καρκινικός δείκτης που έχει περιγραφεί, αφού συγκεντρώνει όλα σχεδόν τα πλεονεκτήματα του ιδανικού καρκινικού δείκτη.

Η β- ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροφίνη εκφράζεται στον ορό του αίματος στο 100% των ασθενών με τροφοβλαστική νόσο και στο 70% των ασθενών με όγκους ωοθηκών από γενετικά κύτταρα.

Σχετίζεται ικανοποιητικά με το στάδιο και την πρόγνωση των τροφοβλαστικών όγκων. (Σκάρλος Δ., Γιαννακάκης Θ. ΙΑΤΡΙΚΗ, 1994:66(1):40-45).

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι το πρώτο ειδικό μόριο που συντίθεται από το έμβρυο. Το hCG RNA μεταγράφεται ήδη από το στάδιο των οκτώ κυττάρων και η βλαστοκύστη παράγει την πρωτεΐνη πριν από την εμφύτευσή της. 

Η hCG στο μικροπεριβάλλον της μήτρας συνδέεται με τον συγγενή υποδοχέα της, την ωχρινοτρόπο ορμόνη / υποδοχέα χοριογοναδοτροπίνης [luteinizing hormone/choriogonadotropin receptor (LHCGR)], στην επιφάνεια του ενδομητρίου. 

Αυτή η δέσμευση διεγείρει την παραγωγή ανασταλτικού παράγοντα λευχαιμίας [leukemia inhibitory factor(LIF)] και αναστέλλει την παραγωγή ιντερλευκίνης-6 (IL-6) από επιθηλιακά κύτταρα του ενδομητρίου. 

Αυτά τα αποτελέσματα διασφαλίζουν ουσιαστική βοήθεια στην προετοιμασία του ενδομητρίου για την αρχική εμφύτευση εμβρύου. Η hCG επηρεάζει επίσης αγγειογενετικές και ανοσορυθμιστικές δράσεις.

Με την τόνωση της αγγειογένεσης και της αγγειογένεσης, η hCG παρέχει στον πλακούντα επαρκή παροχή αίματος στη μητέρα και βέλτιστη διατροφή του εμβρύου κατά την εισβολή στο ενδομήτριο της μήτρας. 

Οι ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες της hCG είναι πολυάριθμες και σημαντικές για τον προγραμματισμό της μητρικής ανοσολογικής ανοχής έναντι του εμβρύου. Οι αναφερόμενες επιδράσεις της hCG στα κύτταρα της μήτρας ΝΚ, Treg και Β, (τρεις κύριοι κυτταρικοί πληθυσμοί για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης), καταδεικνύουν το ρόλο αυτού του εμβρυϊκού σήματος ως κρίσιμου ανοσοποιητικού ρυθμιστή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Η απόρριψη του ανθρώπινου εμβρύου για ανοσολογικούς λόγους σχετιζόμενους με  την hCG έχει μελετηθεί με διαφορετικούς τρόπους και φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια επαρκής δόση hCG για τη διατήρηση της ανοχής, στη μητέρα. 

Διαφορετικές ομάδες έχουν μελετήσει την προσθήκη hCG σε ασθενείς που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές ή αποτυχίες εμφύτευσης. 

Η hCG θα μπορούσε επίσης να έχει ευεργετική ή αρνητική επίδραση στις αυτοάνοσες ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Human Chorionic Gonadotrophin: New Pleiotropic Functions for an "Old" Hormone During Pregnancy.Gridelet V, Perrier d'Hauterive S, Polese B, Foidart JM, Nisolle M, Geenen V.Front Immunol. 2020 Mar 13;11:343.

Unbalanced human embryos secrete more hyperglycosylated human chorionicgonadotrophin (hCG-H) than balanced ones.Parvanov D, Nikolova D, Ganeva R, Nikolova K, Vasileva M, Rangelov I, Pancheva M, Serafimova M, Staneva R, Hadjidekova S, Scarpellini F, Stamenov G.J Assist Reprod Genet. 2020 Jun;37(6):1341-1348

Human chorionic gonadotrophin (hCG) for preventing miscarriage.Morley LC, Simpson N, Tang T.Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;(1):CD008611. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ενδοκρινολογία: